10 tipuri de nuntasi

Inainte de-a fi in postura de mire si mireasa, probabil cu totii am fost… nuntasi. Eu m-am plimbat pe la nunti inca de cand eram copil, fie ca era nunta verisoarei sau a unei prietene sau o nunta unde cineva din familie trebuia sa fie prezent (si m-au trimis pe mine, chiar daca nu cunosteam pe nimeni).

Nuntile romanesti au evoluat in timp, se face mai mult show, spectacole de lumini si artificii, dansul mirilor in nori de ceata, tematici hollywodiene si surprize care mai de care. Nuntile de azi pot costa cat o jumatate de casa si nu degeaba.

Insa, chiar daca moda si obiceiurile de nunta au evoluat… nuntasii au ramas la fel. O sa-i recunoasteti:

  1. Petrecaretul

    Acesta este nuntasul care isi pune in cap inca de acasa “sa se binedispuna”, sa fie sufletul petrecerii. De cele mai multe ori chiar ii si iese pentru ca omul incepe de la prima melodie sa isi faca toata damblalele, sa invite toate fetele la dans, sa faca pe sportivul si sa nu-i pese ca da intr-un usor ridicol. Mie una mi-e simpatic pentru ca-i mare lucru sa spargi gheata la orice petrecere, de aceea petrecaretul e cel care scoate din molcomire mesenii.

  2. Povestitorul

    Acest nuntas nu vine cu planul facut de acasa, dar cumva ii iese la fiecare nunta la fel. Vine omul, se asaza la masa, bea, mananca, bea, bea, mananca si dupa ce mai bea un pic, o ia pe ulei. Cauta din priviri un alt mesean, de obicei asezat pe un scaun nu foarte departe. Cu acesta se faca prieten ca sa i se poata plange de viata lui. Ii face bietului om capul calendar! Si partea mai proasta e ca daca mai bea, uita si o ia de la capat. Uneori, cand se ajunge la stadiul acesta, auzi in fundal si o voce de femeie: “Ioane, stai jos ca ma faci de ras”.

  3. Economistul

    Sigur il cunoasteti, dar nu stiati ca i se spune asa. Economistul este nuntasul, fie barbat, fie femeie, care indeasa in punga/plasa/geanta tot ce-a ramas nemancat de la altii, nu inainte de-a se uita in stanga si in dreapta daca ii vede cineva. Daca se intampla sa ii vada, exista varianta sa zambeasca si sa-ti explice ca e pentru cainele lui de acasa. Daca se intampla sa nu ii vada, probabil vor baga in geanta si un tacam/o oliviera/un cosulet de paine.

  4. Betivul

    Se intampla deseori sa fie unchiul mirelui/miresei cel care e cel mai fericit de la nunta sa… bea. Asa ca se ameteste bine si incearca sa o danseze populara pe mireasa care nu stiu cum sa se fofileze). Be betivan il recunosti dupa faptul ca e foarte rosu la fata, se da la toate gagicicle si nu e singur. De obicei isi mai gaseste tovarasi de pahar.

5. Tanti de la masa

La fiecare nunta este prezenta macar o “tanti de la masa” care nu paraseste neam scaunul pe care s-a asezat la inceputul petrecerii si de unde poate judeca pe toata lumea. E aceea care chiuie pe melodiile populare de-ti sparge timpanele, e cea care nu se poate abtine sa nu intrebe “dar au trait impreuna inainte sa se ia”? si daca mai are energie se plange si de faptul ca nu au fost respectate toate obiceiurile.

6. Aia care se imbraca in alb…

…si nu e mireasa. Da, se intampla! Uneori femeile gresesc rau de tot si se imbraca in alb sau nuante de alb cand se duc la o nunta. Este la mintea cocosului de ce sa nu te imbreaci cu rochie alba la o nunta.

7. Aia care vrea neaparat sa prinda buchetul

Uneori se confunda cu “tanti de la masa”, dar nu intotdeauna. La nunta voastra vor veni cateva invitate care si-au facut aparitia numai ca sa prinda buchetul miresei, avand astfel o sansa sa vorbeasca cu ea.

8. Tanti care danseaza

Spre deosebire de tanti de la masa, care pare lipita de scaunul ala, “tanti care danseaza” este mai activa decat toti la un loc. Danseaza, desigur, numai cu baieti mai tineri, probrabil pentru ca miros mai frumos. Danseaza pe orice muzica, in orice stil si-n mare, cam fara stil. Insa e simpatica foc pentru toata lumea si este unul dintre invitatii care ajuta la atmosfera generala.

9. Ala care vrea musai sa fure mireasa

Din pacate, la unele nunti exista si acest speciment si pentru ca are un potential de distrugere gigant, este bine sa vorbim cat mai des despre el. Furatul miresei la nuntile romanesti este un obicei foarte frumos, insa poate fi inteleg gresit mai ales cand un nuntas face dupa capul lui si fura mireasa fara vreun plan sau masina, spre exemplu. Doar asa, ca s-o fure el si ca sa fie primul.

10. Ala care face poze cu telefonul

Nu e doar unul, o stim cu totii. Din pacate, evolutia nuntilor s-a petrecut in era telefoanelor, de aceea acum toata lumea face poze cu telefonul la nunti. Nu ar fi o problema prea mare daca nu ar exista un fotograf angajat special pentru asta si care si-ar dori ca in pozele lui sa nu apara toata lumea cu telefonul pe mireasa, ca sa nu piarda momentul.

 

Voi ce tipologii de nuntasi mai stiti?