Arta de a citi etichetele vinurilor

Misiunea ta este sa cumperi o sticla de Chardonnay, sa spunem. Increzator, mergi la magazin – „totul este sub control”, iti spui. Asta pana cand ajung la raionul de vinuri si te vezi inconjurat de zeci de etichete de vin, una mai colorata ca alta. Gasesti vinuri romanesti pe care scrie Chardonnay, dar tu ai vrea unul frantuzesc. Dar pe cele frantuzesti nu scrie niciun strugure?! Ei bine, aici intervine arta de a citi etichetele vinurilor.

vin zenday

In general, vor fi trei tipuri de etichete: cele in functie de regiunea de provenienta, cele in functie de varietatea strugurilor si cele cu nume inedite, fara o denominatie geografica precisa. Sa ne uitam la fiecare in parte:

1. Etichetele bazate pe regiunea de provenienta

Acestea sunt specifice lumii vechi – Franta, Spania, Italia. In aceste cazuri, de multe ori nu vei gasi varietatea strugurelui afisata pe eticheta, ci doar regiunea din care provine. De exemplu, daca ar fi sa revenim la misunea noastra imaginara de la inceputul articolului, regiunea Chablis din Franta produce doar vinuri albe, din varietatea Chardonnay. Astfel, aceste sticle nu vor avea si strugurele pe etichete, ci doar regiunea de provenienta. Daca dai peste o sticla de vin care provine dintr-o regiune pe care nu o cunosti, te sfatuiesc sa cauti regiunea pe mica enciclopedie mobila pe care o ai in buzunar (ma refer, bineinteles, la telefonul tau mobil – sper ca nu poarta nimeni in buzunar un atlas al vinurilor!). Ca un mic ajutor, m-am gandit sa fac o scurta lista de perechi regiune-strugure faimoase din Europa: Chablis – Chardonnay, Pouilly-Fuisse – Chardonnay, Condrieu – Viogner, Beaujolais – Gamay, Sancerre – Sauvignon Blanc, Pouilly-Fume – Sauvignon Blanc, Barolo – Nebbiolo, Brunello di Montalcino – Sangiovese, Riax Baiax – Albarino. Am ales intentionat sa nu includ regiuni care au cupaje faimoase in lista doarece intentionez sa dedic un articol intreg acestui subiect 😉.

vin chablis zenday

2. Etichete bazate pe varietatea strugurilor

Aici lucrurile sunt un pic tricky – desi pe o sticla de vin s-ar putea sa scrie o anumita varietate de struguri, asta nu inseamna ca vinul a fost facut 100% din acea varietate. In functie de legislatia tarii de proveninenta, anumiti producatori au voie sa adauge un procentaj mic provenit dintr-un alt soi. De exemplu, un Malbec din Argentina poate fi pana la 20% non-Malbec. In ciuda acestui fapt, soiul de pe eticheta va fi cel predominant, soiul secundar avand de cele mai multe ori rolul de a echilibra vinul, fara a-i adauga arome puternice.

catena malbec vin zenday

3. Etichete inedite

In ultimii ani, producatorii din anumite zone ale lumii au inceput sa faca experimente cu vinurile lor. Acest lucru s-a intamplat deoarece, mai ales in cazul lumii vechi, legile privind productia vinului sunt foarte stricte, iar unii oenologi le considera limitative. Astfel, ei au resetat traditia pentru a creea vinuri noi si interesante care amesteca tot felul de soiuri de struguri, care de care mai interesante. Insa, problema este ca aceasta incalcare a regulilor inseamna ca vinul lor nu poate primi titluri de provenienta controlata (DOC, DOCG si alte echivalente). Asta este si situatia in cazul vinului Supertuscan – vinuri extraordinare, facute din cupaje de struguri autohtoni cu soiuri internationale, care insa au indicatie geografica tipica. De exemplu, eticheta simpla, colorata, a vinului Bibi Graetz, Colore, pe care se vede „Toscana Indicazione Geografica Tipica”. Daca ai vedea aceasta sticla pe raft, cu vintage-ul din 2011, te-ai gandi ca este probabil un vin de duzina, deoarece nimic nu pare extraordinar la o prima vedere. Insa, cand vei observa ca acest vin costa in jur de €400, s-ar putea sa iti schimbi parerea… Din nefereicire, nu exista o formula clara dupa care ne putem da seama care dintre aceste vinuri sunt cele cu adevarat bune si care sunt doar vinuri de duzina. Asadar, probabil cel mai sigur va fi sa te iei dupa pret.

vin toscana zenday

In concluzie, la fel ca si cu orice alt element al vinului, nu exista shortcuts – poti sa inveti despre diverse regiuni doar fiind proactiv. Daca gasesti un vin dintr-o regiune de care nu ai mai auzit, caut-o. In general, mie imi place sa caut review-uri la vinuri care mi se par interesante, dar care sunt la un pret suspicios de mic, si incurajez pe oricine sa faca la fel. In schimb, va sfatuiesc sa nu luati un vin pe care nu scrie pretul doar pentru ca pare a fi ieftin – s-ar putea sa va treziti in situatia in care trebuie sa va lasati tot portofelul la casa. Lasati doar frumusetea etichetei, nu si pretul, sa va starneasca lacrimi de emotie 😉

Nu uita sa urmaresti platforma Zen Day pe facebook si instagram – o “doza” zilnica de inspiratie pentru nunta ta! 💕