Ce voal alegi pentru ziua nuntii?
Istoria voalului

Voalul a aparut pentru prima data in Mesopotamia, ca simbol al unui statut social. Existau legi prin care se stabilea care femeie are voie sa poarte voal, in functie de statutul social si de ocupatie. Sclavele si prostituatele nu aveau voie, asadar voalul nu era doar un simbol al rangului social, dar facea diferenta intre femeile respectabile si cele care erau considerate un „bun” al societatii.

La nuntile romane, voalul se numea “flammenum” si era galben precum flacarile. Se spunea ca e un semn bun de casnicie lunga si fidelitate.

Secole de-a randul, voalul si-a pastrat rolul protector si toate tinerele il purtau in ziua nuntii pana in clipa in care se intalneau cu viitorul sot. Pe langa voalul intens colorat, miresele isi impleteau in par diverse podoabe si panglici colorate, care aveau acelasi scop. De a le proteja de invidia oamenilor si a zeilor. Cum voalul dens si lung le impiedica sa vada pe unde merg, miresele erau insotite de tatal lor sau de o persoana cu autoritate in familie. Astfel, a aparut traditia ca mireasa sa fie condusa la altar de tata sau de nas, traditie care se pastreaza si azi.

Asemenea altor culturi, la romani, voalul semnifica credinta si castitatea miresei. Tocmai de aceea, el este purtat o singura data.

Tatal miresei este cel care ii ridica acesteia voalul de pe fata cand isi ia ramas bun de la ea. Apoi mirele si mireasa se privesc in ochi, ca si cum s-ar vedea pentru prima oara. Iata dovada suprema de romantism!

Chiar daca esti hotarata sa nu porti voal, probeaza totusi unul. Voalul iti pune in evidenta frumusetea si te face sa intri mai usor in atmosfera de nunta! 😉

CUM ALEGI VOALUL PERFECT?

Alege un voal care sa se potriveasca atat cu rochia, cat si cu forma fetei tale si care sa-ti creeze o alura fantastica.

Marginea de jos a unui voal reprezinta o linie orizontala, asa ca nu ar trebui sa se termine in cea mai lata parte a corpului tau. Va face doar sa o scoata in evidenta. Iar in cazul in care voalul este tivit cu panglia, va accentua si mai mult aceasta linie orizontala.

CE MATERIAL ALEGEM PENTRU VOAL?

Materialele clasice pentru voalul de mireasă sunt tulle, organza, dantela, matase, satin, sifon sau muselina.

Șifonul sau muselina sunt mai puțin transparente, însă oferă un aer vintage mireselor.

Materialul rochiei cu cel al voalului trebuie sa fie compatibile. Pentru o rochie mai elaborata, e nevoie de un voal mai rigid, in timp ce o rochie mai fluida arata mai bine cu un voal mai moale, usor drapat.

Tulul, tesatura asociata cel mai adesea cu voalurile, creeaza o alura elaborata si plina. Voalurile din organza au tinuta si consistenta, dar nu sunt la fel de rigide ca tulul. Daca iti doresti un voal moale si fluid, opteaza pentru dantela sau pentru sifon.

CUM PRINDEM VOALUL?

Cele mai multe voaluri trebuie sa fie prinse de un accesoriu pentru par. Acesta poate merge de la ceva foarte simplu, cum ar fi un pieptene, pana la o tiara. Voalul poate fi astfel cusut de un accesoriu, dar daca vei dori sa il dai jos, prinde-l cu gaici si agrafe.

Miresele pot alege orice fel de voal își doresc, însă este important să ia în considerare modul în care voalul se va asorta cu rochia, forma feței, forma corpului, coafura și nu în ultimul rând cu locația în care se va desfășura nunta. Daca rochia are aplicatii, voalul poate avea cel mult aplicatii discrete identice cu cele de pe rochie (mici cristale, floricele). Daca alegeti si cercei, coliere sau bratari, un voal cu aplicatii nu este indicat.

E esențial să alegi un voal care să evidențieze rochia și să o completeze. Dacă ai ales o rochie simplă, atunci poți purta un voal mai elaborat, în schimb, dacă rochia este cu foarte multe detalii, un voal mai simplu va fi mai potrivit.

P.S: Nu uita sa scoti in evidenta detaliile rochiei!

  • Dacă rochia aleasă de tine are o dantelă mai deosebită în zona bustului sau niște detalii frumoase pe spate, atunci alege un voal care să se termine inaintea acelor detalii, sau unul transparent prin care să se vadă detaliile rochiei.
  • Daca rochia ta are o trena lunga, ar trebui sa alegi fie un voal scurt care sa nu ajunga pana la pamant, fie unul care sa depaseasca putin lungimea trenei. Trebuie sa eviti ca ele sa ajunga pe podea in acelasi punct, pentru ca rezultatul va fi o masa mare de material nedefinit.
  • Daca rochia are dantela si va doriti un voal cu dantela alegeti modelul aferent rochiei. Sansele sa gasiti dantela identica sunt foarte mici, daca nu chiar imposibile.
TIPURI DE VOAL
Voalul cuib de pasari

Un stil adorabil de epoca, se poate purta si mai spre ceafa.

voal zenday

Voalul blusher

Este de obicei un voal pana in dreptul umerilor, purtat de obicei impreuna cu un voal mai lung in cadrul ceremoniilor mai conservatoare. La inceputul ceremoniei, persoana care conduce mireasa la altar, va ridica voalul „blusher”. Are o alura foarte romantica si usor vintage, poate fi facut din organza sau sifon, ascunzand chipul miresei.

voal zenday

Voalul fantana

Pliat pentru a obtine efectul specific de volum.

voal zenday

Voalul pana la cot

Lungimea il face usor de purtat.

voal zenday

Voalul dublu

Pliat pentru a se obtine volum in crestetul capului sau in spate.

voal zenday

Voalul pana la degete

Dupa cum spune si numele, ajunge pana la varfurile degetelor. Are aproximativ 90 cm si este unul dintre cele mai populare voaluri si se asorteaza cu aproape toate rochiile de mireasa.

Voalul de vals

O lungime la fel de gratioasa ca numele.

voal zenday

Voalul mantila

Acest voal spaniol traditional este unul dintre favoritele mele; se prinde in crestetul capului.

voal zenday

Voalul capela

Face o mica trena in urma ta, dar nu atat de lunga incat sa nu poti merge.

voal zenday

Voalul catedrala

Poate fi cat de lung doresti! Este voalul cel mai amplu și mai fotogenic dintre toate voalurile de mireasa. Are o trena lunga si poate fi oricat de elaborat, incadrand perfect tinuta miresei, dandu-i o alura princiara. Un voal „catedrala” a purtat Meghan Markle, brodat manual, lung de aproape cinci metri.

voal lung zen day

Există o mare varietate de stiluri, mărimi, lungimi și materiale și în cazul voalurilor.

CULOAREA VOALULUI

Voalul trebuie sa fie in acord cromatic cu rochia de mireasa. Trebuie sa stii ca exista mai multe nuante de alb, mai multe nuante de ivoire sau bej, iar uneori materialele sunt stralucitoare sau cu reflexii.

Cel mai bine ar fi sa cumperi voalul avand drept reper o mostra din materialul rochiei.

LATIMEA UNUI VOAL

Voalurile vin de obicei în 3 latimi diferite:

135 cm – este potrivit daca vrei sa iti scoti in evidenta detaliile rochiei. Se aranjeaza frumos in spatele umerilor ceea ce il face potrivit pentru rochii cu bretele sau maneci.

180 cm – este un voal mediu si ofera mai multa acoperire in jurul bratelor, fiind potrivit pentru rochiile simple cu bretele.

275 cm – este cel mai lat si are cel mai mare volum in partea de sus, fiind foarte romantic. Este ideal daca vei purta o rochie fara bretele si vei dori totusi ceva care sa iti acopere bratele si umerii.

Desi se spune ca nu e bine sa probam voalul inainte, este bine sa exersam inainte de nunta coafura si voalul. De ce? Pentru a ne asigura ca tinuta este cea dorita si nu ne incomodeaza.
Voalul prins pe crestet ne da un aer traditional, voalul prins in varful capului ofera tinutei un aer modern, iar cel prins la ceafa ne imprumuta un aer sofisticat.
Dupa ceremonie sau la schimbarea voalului, alege sa pastrezi doar o coronita sau o agrafa de par sclipitoare pentru un aer sofisticat.

Si pentru ca vrem sa te ajutam cu adevarat in alegerea celui mai potrivit voal, iti propunem cateva ideipentru a te inspira in alegerea celui mai potrivit pentru tine! ❤

 

voal lung zen day

voal lung zen day

voal lung zen day

Nu uita sa ne urmaresti pe facebook si pe instagram pentru “o doza” zilnica de inspiratie pentru nunta ta! ❤