Ep. 2 – Accesoriile unui mire zen

Acum e vorba doar despre tine, draga mire, acest articol l-am pregatit special pentru barbatii care nu vor sa stea in umbra miresei lor. Tinuta ta trebuie sa fie impecabila, cu detalii sofisticate si accesorii de lux. Doar te insori nu? Think big!

Am creat pentru tine un ghid complet care sa te ajute sa iti creezi un outfit impecabil. Scopul tau este sa iti alegi o tinuta personalizata in stilul tau, comoda, in ton cu conceptul nuntii si, cel mai important, care te va ajuta sa te deosebesti de restul barbatilor invitati la nunta voastra 🙂 Si da, daca iti poti eclipsa mireasa, fa-o! Cu atat mai multa bucurie ii vei aduce caci, crede-ne, sa eclipsezi o mireasa, orice mireasa, e foarte greu 🙂

Chiar daca alegi o tinuta clasica, trebuie sa stii ca outfit-ul tau de mire poate fi imbunatatit exponential daca alegi accesoriile care sa te transforme intr-un adevarat gentleman. Iar daca mergi pe varianta unui costum cu design mai indraznet, suntem siguri ca vei gasi ce sa asortezi culorilor si imprimeurilor costumului.

  1. Pantofii

Pantofii sunt accesoriul care face tinuta de ceremonie mai formala. Sunt indispensabil. Nu te grabi in alegerea lor si nu uita ca cel mai important nu este cum arata si cum se potrivesc cu restul outfitului, cel mai important este sa fie comozi. Poti opta pentru pantofi lacuiti, pantofi de piele in stil italian, pantofi de piele intoarsa, negri  cu siret sau fara. Varianta clasica sunt pantofii Oxford, de culoare neagra. Acestia merg atat la costum, cat si la un smoking elegant. Alege pantofi de calitate, simpli, cu un design clasic, fara prea multe ornamente (poate doar perforati tip brogue). Desi in ziua de azi mirii moderni aleg si culori trasnite pentru pantofii de ceremonie, sfatul general al specialistilor este sa alegi pantofi de culoare mai inchisa decat restul costumului (sau negri daca si costumul e negru).

2. Butonii

Un alt obiect vestimentar foarte important, dar mai putin familiar sunt butonii de la camasa. Butonii sunt elementul care poate e observat doar de catre putine persoane si de fotograf, insa asigura un plus de eleganta. Nici James Bond n-a fost mai prejos! Aici putem spune ca trebuie sa alegi acest accesoriu asa cum mireasa isi alege bijuteriile din ziua nuntii. Butonii mirelui pot deveni atractia intregului outfit daca stii cum sa-i alegi pe cei care te complimenteaza. In plus, pentru mai multa eleganta, (ca doar o data de insori, am mai stabilit asta 🙂 ) poti opta pentru un set de butoni care au si nasturi pentru camasa, nu doar pentru manseta.

3. Vesta

Nu exista neaparat o regula, daca vrei sau nu vesta la costum este alegerea ta. Vesta are un rol estetic (acopera betelia pantalonilor, daca vrei o tinuta ca la carte) si modeleaza vizual corpul, facandu-l un pic mai zvelt, mai atletic. Un detaliu frumos este sa asortezi vesta costumului cu rochia miresei tale!

Vesta este, de asemenea, si practica pentru ca iti poti da oricand jos sacoul si ramai la fel de elegant, nu doar in camasa. Astfel poti dansa mai lejer si poti evita sa transpiri in sacou.

4. Papion sau cravata

Costumul de mire cere intotdeauna papion, spun designerii vestimentari din domeniu. Alege un papion din material natural, catifea sau matase, iar o nota de eleganta in plus o poti obtine repetand textura papionului la reverele sacoului. Ai de ales intre doua tipuri de papion: pre-tied sau cu prindere manuala (self tie). Daca alegi a doua varianta, nu te ingrijora, se spune ca un gentleman trebuie sa stie sa-si lege singur papionul, insa un mire are o intreaga echipa de sustinere printre cavalerii de onoare, asa ca sigur se va gasi cineva sa te ajute cu acest detaliu.

Daca esti dintre barbatii carora nu le sta pur si simplu bine cu papion, atunci mergi pe varianta cravatei, pe care te sfatuim sa nu o asortezi niciodata cu pantofii caci acest lucru denota prost gust.

5. Batista

Este accesoriul unde poti fi creativ cu adevarat, alegand modele ochioase. Batista va face orice costum cel putin de doua ori mai elegant pentru ca e un detaliu fin. O poti asorta cu sacoul sau cu papionul ori cu rochia de mireasa a viitoarei tale sotii. Alege-o sa contrasteze outfit-ul tau, caci aici cu adevarat te poti juca cu imprimeuri si culori.

6. Braul

Desi nu este o alegere foarte comuna, braul este un detaliu foarte sofisticat, deloc depasit, iar un barbat care stie sa-l poarte este un adevarat gentleman. Conform etichetei evenimentelor de gala, braul este purtat din acelasi motiv ca si vesta: sa acopere betelia pantalonilor. Daca te incanta ideea, mergi pe aceasta varianta iar costumul tau va primi un plus de eleganta. Asorteaza un brau de matase naturala cu un sacou cu rever ascutit pentru un plus de eleganta.

7. Curea SAU bretele

Daca esti un barbat caruia ii plac curelele, atunci mergi pe o varianta din piele, caci te va tine cat si casnicia ta 🙂 Cureaua se asorteaza mereu, dar mereu cu pantofii. Daca ai un fizic robust, alege o curea mai lata, cu o catarama mai mare, curelele inguste se potrivesc persoanelor mai inguste in solduri.

Cureaua nu se poarta in acelasi timp cu bretele in nici intr-un caz pentru ca au aceeasi functie: sustinerea pantalonilor. Gafa din filmul Spread cu Ashton Kutcher nu trebuie pusa si in practica 🙂 Este ca si cum ai purta papion si cravata in acelasi timp!

Ca regula generala, la smoching niciodata nu se poarta curea. Daca vrei ca pantalonii sa cada uniform, foloseste bretele. Acestea pot fi negre, sau colorate in stilul si personalitatea ta.

8. Ceasul

Ca mire nu se recomanda sa porti ceas, insa daca vrei neaparat, alege un ceas de buzunar, elegant, cu lant si astfel vei crea outfitului tau un aer cu adevarat nobil. Daca totusi optezi pentru un ceas de mana, nu alege unul mare si in nici intr-un caz cu curea de material. Un ceas mediu, extra plat, cu curea din piele va fi perfect.

9. Acul de cravata

Sigur ca daca ai optat pentru o cravata, poti merge mai departe alegand o mica bijuterie pentru costumul tau.

Dragul nostru mire, noi ti-am prezentat toate accesoriile posibile pe care le poti combina dupa gust la costumul tau de mire. Insa nu exagera cu prezenta lor, nu uita ca less is more. Alege-le pe cele care ti se potrivesc cel mai mult si care te fac sa te simti comod si relaxat toata ziua. Scopul tau principal este sa fii elegant, ingrijit si softisticat.