Tot ce trebuie sa stiti despre torturile de nunti

Se numeste in popor “tortul miresei”, dar noi stim ca-i al amandurora, nu-i asa? 🙂 Va dorim sa-l taiati cu zambetul pe buze si cu promisiuni in suflet!

Traditia de taiere a tortului impreuna ca mire si mireasa inseamna de fapt promisiunea de-a va sprijini unul pe celalalt pentru totdeauna. Este prima oara cand impartiti “painea” ca sot si sotie. Un gest nostalgic, incarcat de semnificatie, atat pentru voi doi, cat si pentru invitatii vostri, care vor astepta intreaga seara acest moment obisnuit al nuntilor.

Pentru ca totul sa iasa bine, va sfatuim sa nu va grabiti si sa ascultati de fotograful vostru, caci fiecare tort de nunta este unic, asa cum si prima voastra taietura va fi diferita, asadar fiecare secunda trebuie sa fie fotogenica. Daca si invitatii vostri vor dori sa va faca poze, va trebui sa prelungiti momentul si sa trageti de timp in mod elegant, cu zambetul pe buze 🙂

Si-acum, sa nu mai tragem de timp si sa incepem sa va aratam poze cu torturi de nunta! Sa cititi acest articol nu va fi usor, o sa vi se scurga ochii dupa toate torturile. Spre exemplu, dintre urmatoarele 6, pe care l-ati alege?

Se obisnuieste ca mana mirelui sa se afle deasupra mainii miresei, pentru a arata modul in care acestia vor coopera si vor lucra impreuna in casnicia lor. Insa voi puteti decide pentru voi cum tineti mainile, nefiind, dupa parerea noastra, atat de important cine e “deasupra”, nu-i asa? 😉

Torturile de nunta au evoluat de la “prajitura miresei” la adevarate capodopere culinare, cu multe etaje, culori, forme, flori, decoratiuni si arome exotice. Desi traditia spune ca “tortul miresei” trebuie sa fie alb pentru a simboliza puritatea acesteia (si statutul social, caci in perioada victoriana un tort alb simboliza prestanta – glazura alba fiind facuta din zahar alb fin, care era extrem de costisitor), vremurile s-au schimbat, trend-uri noi aparand in fiecare an. Spre exemplu, anul acesta se poarta torturile minimaliste (foarte simpliste si elegante, alese de mirii care inteleg ca un tort simplu poate pune mai bine in evidenta povestea unui element central decorativ)

Torturile geoda (niste capodopere de lux care imita formatiuni minerale cu un design realist facut din zahar – au o eleganta iesita din comun, iar trendul rezista de mult timp), torturile artistice si torturile florale (cu mentiunea ca exista pe platou tot atatea flori cat si tort 🙂.

Ca sa fie si mai clar ce tip de tort se potriveste nuntii voastre, e bine sa stiti ca puteti alege intre trei tipuri:

1. Tortul “macheta”

Machetele de tort (sau așa zisele torturi „false”) sunt tot mai populare pentru simplul motiv ca sunt mai practice. Un tort “macheta” inseamna ca doar etajul de sus este comestibil, restul tortului (cel care este adus la momentul taierii) este construit din polistiren decorat. Frumusetea este ca se pot crea torturi spectaculoase, niste adevarate furtuni creative cu straturi de fondand, bijuterii, flori, decoruri si alte elemente care sunt oricum, numai nu plictisitoare.

Nu va panicati, torturile macheta vin alaturi de un tort real, gata portionat, care va fi servit invitatilor 🙂

Tortul vostru este protagonistul unuia dintre cele mai importante momente de entertainment ale nuntii voastre si este una dintre formele de-a arata cum va imaginati viitorul impreuna. Go wild! Alegeti un design care se potriveste conceptului nuntii voastre, stabiliti impreuna cu cofetarul aspecte logistice (dimensiuni, aspect, pastrare, transport etc.). 

Nu va grabiti in alegerea sortimentului de tort, gustul este la fel de important ca si aspectul. Tortul mirilor este un statement vizual si gustativ care-i rasfata pe invitati la finalul petrecerii si le aminteste cat de bine s-au simtit la nunta voastra.

Alegeti un tort neimavazut, cu un aer cu adevarat deosebit!

2. Tortul naked

Tortul naked sau tortul fara glazura este de fapt tortul clasic, asa cum a fost el introdus in ceremonia nuntilor la inceputul secolului al XIX-lea. Este facut din blat, cu toate etajele comestibile. Sunt acele torturi „dezvelite”, in care straturile de blat si crema se vad cu ochiul liber. Torturile naked se orneaza de obicei cu flori naturale sau fructe.

Aceste torturi se pot realiza doar din anumite ingrediente, deci e important sa aveti o discutie cu cofetarul inainte de a comanda. Desi par simplu de facut, sunt niste torturi sensibile, care se pot darama usor daca nu sunt manevrate cu grija, chiar daca li s-a construit un schelet pentru a nu se dezmembra. Va sfatuim sa nu apelati la cofetarii care nu au realizat niciodata astfel de torturi pentru a evita un dezastru 🙂

3. Tort de monoportii

In Anglia Medievală, la nunti se facea „ceremonia sarutului” in timpul careia oaspetii gustau dintr-un teanc de prajituri deasupra carora se sarutau mirii. Foarte frumoasa traditie! Am indrazni sa credem ca de acolo s-au inspirat torturile individuale sau de monoportii. Ce inseamna de fapt? Tortul nu mai e de fapt tort, devine un display de mini torturi aranjate pe un suport cu mai multe etaje. Ideea este foarte practica, desi, dupa parerea noastra mai putin spectaculoasa decat un tort adevarat.

Partea frumoasa este ca si aici creativitatea nu are limite, caci fiecare tortulet poate fi decorat altfel sau se pot construi, ca piesele Lego, ansambluri interesante.

Referitor la cantitatile pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru tortul pe care-l veti alege, trebuie sa aveti in vedere o cantitate de 120-125g/porție pentru fiecare invitat. Nu uitati sa adaugati la numarul total de persoane care vor fi servite cu tort si restul oamenilor implicati in organizarea evenimentului (fotografi, videografi, formatie, etc.).

Indiferent ce fel de tort veti alege, nu ne indoim ca va fi tortul perfect pentru voi! 🙂 Ce-am vrea noi sa nu uitati este sa va bucurati cu adevarat de el, sa ajungeti sa mancati fiecare macar o felie intreaga, in tihna, cu gura pana la urechi. In nebunia nuntii, foarte multi miri nu ajung sa ia decat prima imbucatura din tort, cea din timpul ceremoniei tortului. Sa aveti grija voua sa nu vi se intample asta! 🙂