Vinuri numai bune de toamna

O data cu venirea toamnei, gusturile noastre in vin se schimba. Nu mai vrem vinuri `refreshing`, caci e destul de frigut afara. Ne orientam in schimb spre ceva cu o corpolenta mai serioasa, poate si arome un pic spicy, daca tot e la moda pumpkin spiced latte (nu, nu exista un vin cu aroma de pumpkin spiced latte).

Cu vinurile albe e un pic mai dificil – pentru celor carora le plac vinurile cu un gust bogat si o corpolenta sanatoasa, sugerez sa incerce niste Chardonnay din Burgundia (NU Chablis, deoarece acesta va avea un stil mult mai racoros, si ar merge poate mai degreba intr-o zi calduta de toamna decat intr-una friguroasa) sau Condrieu (100% Viogner, un soi de strugure pe care il ador, deoarece e plin de arome de piersica, caise si vanilie). Daca vrei ceva mai usurel, cu arome mai fructate, fara a recurge la Sauvignon-ul Blanc de asta-vara, iti sugerez sa incerci un Chenin Blanc – il vei gasi pe Valea Loarei sau in Africa de Sud. Atentie insa la faptul ca francezii il fac uneori demi-sec sau chiar demi-dulce. Pe de-o alta parte, ai mult mai multe sanse sa gasesti unul de pe Valea Loarei, decat unul din Africa de Sud… O alta sugestie ar fi un Chardonnay baricat – mirosul de fum si lemn al vinului ma duce tot timpul cu gandul la o plimbare prin padure, toamna. Acesta il vei gasi din mai multe zone, inclusiv Romania, tot ce trebuie sa faci este sa verifici eticheta, deoarece oenologii de obicei vor spune daca au folosit baric. Unul dintre preferatele mele Chardonnay-uri baricate este cel de la Corcova, deoarece baricul este destul de subtil si e bine integrat in gustul vinului.

Oricat de mult imi place mie vinul alb, toamna si iarna sunt anotimpurile vinului rosu. Personal, prefer sa beau vinuri mai usurele toamna, iar iarna, cand e chiar frig afara, sa scot vinurile rosii mari, greoaie, care sunt asa de corpolente incat aproape ca ai spune ca musti din ele. Astfel, pentru toamna, prefer sa raman la ceva de tipul unui Cotes du Rhone sau un Rioja Crianza sau Rioja Joven (Crianza si Joven sunt cele mai `tinere` tipuri de Rioja, o regiune a Spaniei) – aceste vinuri vor fi usoare, cu arome de fructe rosii si condimente, uneori poate si arome smokey de la folosirea butoaielor. O alta sugestie ar fi un Pinot Noir tinerel – Pinot Noir-ul e recunoscut ca fiind un soi care da un vin fructat, usor, fara prea multa culoare, insa care poate capata complexitate extraordinara cu varsta. Asadar, pentru toamna eu as sugera unul care nu are o vechime foarte mare (desi cativa ani ar fi indicat sa aiba, pentru a-i da un pic de complexitate), iar zona poate fi Franta sau, daca gasesti, Noua Zeelanda. Feteasca Neagra poate fi o alternativa buna la Pinot Noir, daca preferi ceva mai autohton.

Ultima sugestie de rosu o dedic cei carora li se pare intersant sa guste vinuri care au o poveste mai atipica. In articolul despre vinurile de vara am mentionat asa-numitul Beaujolais, un vin rosu foarte light si fructat. Ei bine, in regiunea Beaujolais, in fiecare toamna, se face un anumit tip de vin cunoscut sub numele de Beaujolais Noveau. Acest vin se deosebeste de restul vinurilor rosii datorita faptului ca petrece o perioada foarte scurta in crama – doar intre 6 si 8 saptamani! – ceea ce rezulta intr-un vin mult mai usor si fructat decat de obicei. Acest vin este pus in vanzare in a treia joi din fiecare noiembrie, iar strugurii folositi trebuie sa provina din anul respectiv. Initial, cei din regiunea Beaujolais faceau acest tip de vin pentru a sarbatori sfarsitul recoltei, iar vinul era consumat doar local. Insa cativa producatori si-au dat seama ca ar putea sa promoveze acest tip de vin si in alte parti, iar treptat acesta a ajuns faimos mai intai in toata Franta, iar apoi si in strainatate. In zilele noastre, se organizeaza si o mare festivitate in Beaujolais, cu ocazia `Zilei Beaujolais-ului`, un eveniment ce presupune sarbatori pe strazi, parade, petreceri, muzica live (vezi pozele din acest articol)… cu o astfel de poveste in spate, cum sa nu incerci acest vin? Okay, nu va fi un vin complex, dar va fi felul tau de a participa la sarbatoare!

Dupa atata vorba despre vinuri si toamna, imi vine sa ma asez pe o terasa, infofolita in patura si sa beau un vin rosu bun. Asta cat timp vremea mai este destul de calda pentru asa ceva, deoarece in curand va trebui sa imi iau patura si sa ma duc in casa, considerand frigul din ultimele dimineti! Pana atunci insa, imi voi lua patura si vinul, si voi profita de vremea buna – noroc!